Fremtidens softwareudvikling skal være sikker

Virksomheder i hele Norden og EU står over for en stor udfordring: Hvordan sikrer vi, at vores software ikke blot er effektiv, men også sikker og i overensstemmelse med strenge EU-regler som NIS2, DORA og Cyber Resilience Act? Behovet for udviklere med stærk forståelse for sikker softwareudvikling vokser eksplosivt, men markedet kan ikke følge med efterspørgslen.

I NESP.ONE ser vi dette som en unik mulighed for at bygge bro mellem behovet for sikkerhed og tilgængeligheden af talent. Vi har ekspertisen og ressourcerne til at uddanne og træne softwareudviklerne i jeres team, og til at få en sikker softwareudviklingsproces på plads i virksomheden, der både er til at følge for udviklerne og som gør at udviklingsteamet og produkterne lever op til de nødvendige standarder og regulatoriske krav.

Kravene til sikker softwareudvikling i ISO 27001/27002

I vores arbejde med certificering og rådgivning af virksomheder inden for cybersikkerhed møder vi ofte udfordringen med at opnå ISO 27001-certificering. 

For virksomheder, der selv udvikler software, er der specifikke krav, som skal opfyldes for at sikre en robust og sikker udviklingsproces. Disse krav er ikke blot teoretiske – de udgør en praktisk vejledning for at undgå alvorlige sikkerhedsbrister og leve op til både regulatoriske og kundedrevne forventninger.

ISO 27002 understreger otte essentielle områder, som softwareudviklere skal have styr på:

1. Adgang til kildekode (8.5)  

 

 For at beskytte mod uautoriseret adgang til kildekode skal virksomheder implementere strenge adgangskontrolmekanismer. Det sikrer, at kun relevante udviklere har adgang til kritiske ressourcer.

 

2. Sikker softwareudviklingscyklus (8.25)

Det er afgørende at integrere sikkerhed som en naturlig del af udviklingscyklussen, fra design til implementering og test. Dette skaber en “security by design”-kultur.

 

3. Krav til applikationssikkerhed (8.26)

 

Software skal opfylde definerede krav til applikationssikkerhed. Dette inkluderer blandt andet at beskytte data mod uautoriseret adgang og sikre, at applikationer kan modstå cyberangreb.

 

4. Sikker systemarkitektur og udviklingsprincipper (8.27)

 

Udviklingen skal baseres på en sikker arkitektur, der tager højde for risiko og følger best practice-principper for systemdesign.

 

5. Sikker kodning (8.28)

 

Kodning skal udføres med fokus på sikkerhed. Dette betyder eksempelvis brug af kodestandarder, som reducerer risikoen for fejl og sårbarheder.

 

6. Sikker test i udvikling og acceptkriterier (8.29)

 

Testning skal verificere, at softwaren er sikker og lever op til både interne og eksterne krav. Acceptkriterier skal inkludere sikkerhed som en fast parameter.

 

7. Outsourced udvikling (8.30)

 

Når udviklingsopgaver outsources, skal virksomheden sikre, at leverandørerne følger de samme sikkerhedsstandarder som internt.

 

8. Adskillelse af udvikling, test og produktionsmiljøer (8.31)

 

Der skal være klare skel mellem udvikling, test og produktionsmiljøer for at undgå utilsigtet adgang eller ændringer, som kan kompromittere sikkerheden.

 

Vores skræddersyede workshop giver jer værktøjer til at styrke cybersikkerheden, håndtere cybertrusler og overholde lovkrav. I lærer at implementere standarder som ISO 27001, NIS 2 og Incident Response, og gør sikkerhed til en del af hverdagen.

Hos Nesp.One omsætter vi trusselsvurderinger til handlingsbar viden. Vi identificerer risici, der kan påvirke jeres drift og data, og hjælper jer med at træffe informerede beslutninger om beskyttelse af virksomheden

En stærk beredskabsplan sikrer, at din virksomhed hurtigt reagerer på nødsituationer som cyberangreb og naturkatastrofer. Vi hjælper med at identificere sårbarheder og opdatere planen, så du er klar til at beskytte aktiver, medarbejdere og omdømme.

Et strategisk fokusområde

For mange virksomheder kan det virke overvældende at leve op til disse krav. Men her er en vigtig pointe: det handler ikke kun om compliance. Det handler om at beskytte forretningen, kundernes data og virksomhedens omdømme. I NESP.ONE arbejder vi målrettet med at hjælpe virksomheder med at bygge disse krav ind i deres softwareudviklingsprocesser – uden at det bliver en unødvendig byrde.

Med den rette tilgang, træning og fokus på sikkerhed kan softwareudviklere omdanne disse krav til en styrke, der skaber værdi for både dem selv og deres kunder.

Infografik, der viser KTL-modellen for sikker software.

Hvorfor sikkerhed i software?

1. En stærk markedsmulighed:

Med vores erfaring i cybersikkerhed og ISO-standarder ved vi, hvad der kræves for at udvikle sikker software. Via vores søsterselskab, NESP.TWO, uddanner og kvalificerer vi softwareudviklere fra bl.a. Polen og Litauen til at indgå som udviklere med sikkerhedskvalifikationer i nordiske softwareudviklingsvirksomheder.

 

2. Kommende EU-lovgivning som driver:

Regler som NIS2 (kritisk infrastruktur), DORA (finansiel sektor) og Cyber Resilience Act (sikre digitle produkter) stiller krav om sikker softwareudvikling. Samtidig er “Security by Design and by Default” allerede en del af GDPR.

 

3. Leverandør til forsvarsindustrien og Nato:

NESP.ONE hjælper dig med at identificere de standarder og certificeringer, som I skal leve op til for at kunne blive kvalificeret til at levere software og hardware produkter til dette segment. Få i Danmark er bekendt med standarderne CMMC og AQAP indenfor hhv. cybersikkerhed og kvalitetssikring,

 

Se
andre 
Produkter 

NIS 2  /  vejledning og sikker rådgivning 

Vi hjælper virksomheder med at overholde NIS2-direktivet og EU’s cybersikkerhedskrav. Vi tilbyder skræddersyet rådgivning om risikovurdering og sikkerhedsforanstaltninger, så jeres systemer beskyttes, og I undgår sanktioner.

ISO 27001 / ekspertrådgivning og støtte  

Vi hjælper virksomheder med ISO 27001-certificering og beskytter data mod cyberangreb og datalæk. Vi sikrer, at I overholder NIS2-direktivet og guider jer fra risikovurdering til implementering og certificering.

Kontakt os hellere i dag end i morgen

Nye standarder for sikker softwareudvikling er på vej, EU’s cybersikkerhedsrammeværk – Cybersecurity Act fra 2021 specificere en række nye direktiver og reguleringer indenfor bl.a. produkter der har net-adgang (Cyber Resillience Act), organisationer der leverer til f.eks. kritisk infrastrukturvirksomheder (NIS2) og den finansielle sektor (DORA).

Herudover kommer er mange leverancer i udbud i forhold til Forsvaret og NATO, grundet det skærpede fokus på Europas sikkerhed. Mange nye leverandører til denne industri skal kvalificeres og overholde diverse krav og standarder for at kunne deltage i denne vigtige satsning.

NESP.ONE er din partner, når det gælder implementering af sikkerheds- og kvalitetsstandarder og kontroller, der muliggør jeres indtog på de nye markeder

Kontakt 

//nesp.ONE

Vil du styrke din cybersikkerhed, sikre compliance eller få en mere praktisk tilgang til IT-sikkerhed? Udfyld formularen, så tager vi en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med at finde den rette løsning!

+45 53 88 84 00secmail@nespone.comOnsgårds Tværvej 6 2900 // Hellerup